Een bot is levend weefsel met zenuwen en bloedvaten en is op tandsteen na het hardste materiaal in het lichaam. Om het bot zit beenvlies waar de banden en pezen aan vastzitten.
Elk bot heeft zijn eigen taak en daarom zijn er verschillende soorten gevormde botten in het lichaam, denk aan:
- Rond,
- Plat, (bijv. ribben)
- Lang, (bijv. dijbeen)
- Kort, (bijv. kroonbeen)
- Onregelmatig, (ruggengraad)
Ook kan de vorm van een bot veranderen door belasting, druk en groei. Als er steeds druk op het bot is, door bijv. overbelasting kan er botafbraak ontstaan. Toename van het bot kan ontstaan door belasting of tijdelijke druk.
Het bot stelt zich in op de belasting en is daardoor te trainen. Als botten niet belast worden ontstaat er ook afbraak van het botmateriaal, dit kan ook komen door te weinig mineralen.
Beweging, training en voeding zijn dus belangrijk voor de belastbaarheid en gezondheid van het paard.
Gewrichten
Botten zitten aan elkaar dmv kraakbeenverbindingen (zoals bij bijv. de wervels, die aan elkaar vastzitten met tussenwervelschijven) of ze zijn met elkaar verbonden door gewrichten, de meeste gewrichten zijn beweeglijk.
Om ervoor te zorgen dat de boteinden door beweging niet tegen elkaar aan schuren, zit er een bindweefsellaag over de gewrichtkapsels die als een schokdemper werkt.
Ook wordt er een vloeistof afgescheiden die als smeermiddel tussen de botten werkt. Bij meer beweging wordt deze vloeistof warmer en dunner zodat de vloeistof zich beter in het gewricht kan verdelen en zo het gewricht kan beschermen tegen schade.
Om gewrichtsslijtage te voorkomen is het goed om zeker tien minuten te stappen voordat je met het opwarmen van de spieren begint.