Elk paard is van nature scheef, dit noemen we ook wel de natuurlijke scheefheid.
Het paard heeft hierdoor een makkelijke en een moeilijke kant, dit kan voor veel problemen zorgen, op deze pagina lees je meer over problemen die kunnen ontstaan door de natuurlijke scheefheid.

Om deze problemen op te lossen en te voorkomen moeten we het paard recht gaan maken ofwel “rechtrichten”.

Dmv het rechtrichten kunnen de “problemen” verdwijnen, en wordt het paard soepel, sterk en buigzaam gemaakt en komt het meer in balans waardoor het paard de ruiter goed kan gaan dragen.

 

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een aantal oefeningen, ook wel “rechtrichtende buigingsoefeningen” genoemd, daarover lees jehier meer.

Het rechtrichten zorgt er dus voor dat het paard zich fysiek en mentaal gaat ontwikkelen, vaak zijn de veranderingen en vooruitgang van het paard dan ook enorm!

Fysiek: Het paard wordt soepel, buigzaam en sterk en komt in balans, ook wordt zijn bespiering mooier.

 

Mentaal: Het paard wordt zekerder en zal zich steeds meer op de ruiter gaan richten waardoor een fijne samenwerking ontstaat met wederzijds respect en vertrouwen.

Ook de ruiter gaat zich door het rechtrichten ontwikkelen, denk aan je eigen gevoel, timing, handigheid en balans.  Je krijgt meer kennis over het paard en de manier van trainen.